psp reparatie handleiding
psp reparatie handleiding

PSP reparatie handleiding

Hieronder vind u een reparatie handleiding voor het openmaken van de PSP 1000 Fat en het zelf vervangen van de reparatie onderdelen.

 

Voorbereiding voor het openmaken van de PSP 1000 "fat":

Neem de tijd om de werkruimte schoon te maken en de nodige gereedschap te verzamelen.

Gereedschapslijst

  1. Een kleine kruiskopschroevendraaier (PH0)
  2. Een platte schroevendraaier (# 1,0
  3. Een puntige pincet
  4. Een tandenstoker
  5. Een puntig mesje
  6. Een flacon glassex
  7. Een zachte vezeldoek
  8. Een spuitbus met geperste lucht

Nu dat je de gereedschappen hebt verzameld concentreer je je op de werkruimte. Zorg dat de werkruimte schoon is met zo weinig mogenlijk stof en afleiding. Hoe meer licht hoe groter de kans is dat je vind waar je naar aan het zoeken bent.

Zorg dat je ontladen bent van statische elektriciteit door even de centrale verwarming aan te raken.

Onthoud ook dat als de connectors van het moederbord niet meteen opengaan je niet teveel kracht gebruikt of gaat forceren. Ik heb al teveel moederborden gezien die makkelijk konden worden gerepareerd als de gebruiker ze niet had afgebroken bij het openmaken.

 

Hier is een foto van de sommige onderdelen die je gaat tegenkomen.

1 moederbord                      4 D-pad                                         7 schouderknop contact rubber

2 wifikaart                             5 powerbord                                8  interne oplaad kabel

3 wifi antenne                      6 flatcable rechts                        9 en 10 speakers

Stap 1

Het verwijderen van de Faceplate

Hier is de bekende PSP. We gaan de 7 schroeven die aan de achterkant van de PSP zitten verwijderen.

Draai de PSP om en verwijder de batterij, je ziet nu de "warranty void if removed" sticker...in vele gevallen is het tijd om te voiden.

Er zitten 3 verschillende schroeven in de behuizing van de PSP 4 zwarte , 2 kleine zilveren en 1 wat grotere zilveren. Er zitten 2 schroeven onder de garantiesticker, een zwarte en een kleine zilveren. De zwarte schroeven zijn nodig om de faceplate te vervangen en de kleine zilveren houden de bracket voor de lcdscherm op zijn plaats. De lange zilveren schroef zit in de zijkant/onderkant van de PSP en is ook nodig om de faceplate te vervangen.

Ga je gang en verwijder alle 7 schroeven van de behuizing. Stop ze in een bakje,zakje of magneet om te voorkomen dat ze van je werkplek vallen en kwijtraken.

Nu dat de schroeven zijn verwijdert kan de faceplate eraf worden gehaald. trek eerst de onderkant los en daarna de bovenkant. De onderkant is het deel waar de lange zilveren schroef uit is gehaald. Zorg dat er geen vingerafdrukken of stof aan de binnenkant van de faceplate komen. De binnenkant kan niet met een doekje worden schoongemaakt alleen met geperste lucht. Bij het verwijderen van een vingerafdruk die aan de binnenkant van de faceplate zit zal je altijd krassen zien! 

Aan de binnenkant van de faceplate zit ook de PSP joystick.

Stap 2

Het verwijderen van de home/start/select balk

Stop de tip van de kleine platte schroevendraaier links onder de button bar en wip deze omhoog tot de knoppen balk van de lcd bracket loslaat.  VERLIES NIET DE JOYSTICK / MOEDERBORD CONNECTOR!!!

Maak dan voorzichtig de connector voor de knoppen balk los door de bruine of soms zwarte balkje vanaf de flatcable kant omhoog te klikken. Nu kan de flatcable van de knoppen balk uit de verbinding worden getrokken.

Stap 3

Het lcdscherm demonteren.

 De connectors die op het moederbord zitten zijn erg kwetsbaar, wees er voorzichtig mee anders kunnen de flatcables van het lcdscherm niet meer worden aangesloten. De kleine voor de backlight kan nog wel worden gerepareerd maar de grote niet. het beste gereedschap om dit te doen is met de tandenstoker.

Aan de linkerkant van het lcd scherm zit een lip in de lcdhouder, met de kleine platte schroevendraaier wip je voorzichtig het lcd scherm omhoog totdat deze van de lcdbracket loslaat. Hetzelfde doe je aan de linkerbovenkant. Als de linkerkant los is trek je het scherm voorzichtig uit de rechterkant. Het lcd scherm is nu helemaal los van zijn houder.

Klap nu het lcd scherm vanaf de bovenkant 90 graden naar je toe. De flatcables zijn zichtbaar en kunnen worden losgemaakt.

Het lcd scherm heeft 2 connectors. op de foto is een schroevendraaier te zien maar ook hier is een tandenstoker het beste gereedschap om beschadiging van het koper te voorkomen. De smalle connector gaat van boven naar beneden open en de grote connector van beneden naar boven. Doe dit voorzichtig, de connectors zijn erg kwetsbaar en bij teveel druk breken ze af. Klap ze ook niet verder open dan recht omhoog, als ze helemaal open worden geklapt breken ze af.

Als het lcd scherm los is leg deze dan op zijn kop in de faceplate. Op deze manier voorkom je dat er stof op de binnenkant van de faceplate komt. De binnenkant van de faceplate is erg krasgevoelig en kan niet worden schoongemaakt met een vezeldoekje, alleen met geperste lucht kan stof van de faceplate worden verwijdert.

Stap 4

De lcdbracket / houder verwijderen

Begin met het verwijderen van de blauwe schroeven. De rode zijn al verwijderd deze zaten aan de achterkant onder de batterij.

Klik nu met de switch de umd klep open. De houder zit nu los en kan je uit de linker D-pad trekken. maak met de lcdbracket een beweging naar rechts toe.

De lcd bracket / houder is verwijderd.

Stap 5

De D-pad verwijderen.

Verwijder de zilveren schroef om de D-pad los te maken.

Klap de D-pad om zodat je bij de connector kan komen.

Klik voorzichtig de bruine balk van de connector omhoog.Gebruik hiervoor een tandenstoker, dit verkleint de kans op schade. Nu kan de flatcable van de D-pad uit de connector worden geschoven.

Stap 6

De powerbord met aan/uit knop verwijderen

Klik als eerste de flatcable van het moederbord los. klap voorzichtig de onderkant van de zwarte connector naar boven en trek de flatcable uit de connector.

Plaats de schroevendraaier zoals op de foto onder het powerbord en klik hem voorzichtig los van zijn behuizing.

Trek nu het powerbord met een beetje heen en weergaan los van het pennetje aan de bovenkant.

De contact rubber van de rechter schouderknop kan nu ook los worden gemaakt.

De flexcable van de schouderknop zit een beetje geplakt aan de behuizing. Trek deze voorzichtig los. Nu kan ook de flatkabel die nog aan de connector van het powerbord vastzit worden losgemaakt.

Stap 7

De powerkabel verwijderen

 

 

Maak de schroef los die in de gele interne oplaad kabel zit.

Als je de garantiesticker niet helemaal hebt verwijderd blijft de interne oplaad kabel een beetje plakken. met wat kracht kan je hem lostrekken.

*Maak de verbinding naar het moederbord nog niet los. Deze zit niet zo heel vast aan het moederbord en laat snel los. het beste is om deze los te maken als het moederbord is verwijderd.

Haal de rode schroef uit het moederbord en wip deze zoals op de foto een klein beetje omhoog. Nu komt de connector vrij van de behuizing en kan je hem voorzichtig lostrekken.

Stap 8

De wifi-antenne losmaken.

Nu kan de koperkleurige wifiplaat van de behuizing en het moederbord worden losgemaakt. De antenne zit nog vast aan de wifikaart, we kunnen hier nog niet bijkomen dus schuif de antenne even aan de kant.

Stap 9

Voorbereiding om het moederbord te verwijderen

De rode schroef moet worden verwijderd als je dit in de vorige stappen nog niet hebt gedaan.

Nu ga je alle extra componenten en flatcables losmaken. De twee connectors voor de speakers, de flatcable voor de umd laser en de flatcable voor de umd motor.

Maak eerst de flatcable van de umd motor los, dit doe je door de zwarte klemmen voorzichtig 1 voor 1 opzij te schuiven. Daarna kan je de flatcable lostrekken.

Maak met een tandenstoker de connector van de umd laser los en trek de flatcable naar achteren totdat deze vrijkomt.

Trek de aansluiting van de speakers voorzichtig los van de connectors aan het moederbord. Hier kan je het beste een pincet voor gebruiken.

De speakers kan je nu uit de behuizing halen. trek hierbij niet aan de draden maar gebruik een pincet of een platte schroevendraaier.

Stap 10

Het verwijderen van de moederbord

Om het moederbord uit de behuizing te halen moet je bij de gele pijl het moederbord iets omhoog lichten om de goede hoek te krijgen.Let dat  het moederbord wel losgaat van de wifi kaart aansluiting.

Trek met beleid het moederbord vanuit deze positie naar je toe, het kan alleen op deze manier omdat de mini-usbpoort die op het moederbord zit door de behuizing heen gaat.

Nu het moederbord is verwijderd kan je de metalen behuizing zien.

Stap 11

Het verwijderen van de wifi/geluidskaart/memorykaartlezer dochterbord

Maak de schroeven los die op de foto met een groene ster zijn aangegeven. Verwijder daarna de plastic geleiding voor de geheugenkaart en de metalen plaat uit de behuizing.

Haal de wifi kaart uit de behuizing door deze vanaf de bovenkant lost te trekken, dit omdat de plug van de psp headset aansluiting aan de onderkant nog in de behuizing zit.

De wifi kaart is nu verwijderd.

Stap 12

Het verwijderen van de UMD klep

Wring met de platte schroevendraaier het voetje aan de linkerkant van de umdklep voorzicht uit zijn klem en trek de umdklep alleen aan de linkerkant zachtjes los van de behuizing. DOE DIT VOORZICHTIG DE VOETJES VAN DE UMD KLEP KUNNEN BIJ TEVEEL KRACHT BREKEN.

Als de linkerkant los is kan de rechterkant met een beetje wiggelen zachtjes uit de behuizing worden gehaald. Deze kant zit niet vastgeklikt en kan je met een beetje heen en weer gaan lostrekken.

 

Nu zit de umd klep / deur helemaal los en kan deze uit de metalen rek voor de umd worden geschoven.

Klaar!

Stap 13

Het verwijderen van de UMD lezer.

Schuif de metalen umd-frame naar rechts en klap hem helemaal naar beneden.

maak de vier psp schroeven die met de rode sterren zijn aangegeven los.

Druk niet te hard, de behuizing met schroefdraad kan afbreken. Als dit gebeurd kan je deze nog gebruiken door hem vanaf de achterkant vast te draaien.